Welkom op de website van www.kaatsen.nlFrythermoYour DJ
Home    Nieuwsarchief  

   Menu
Home
Nieuwsarchief
Web Links
Spelregels
Parturen 2019
Gastenboek

   Websponsors
Middelsee schilders
Your-DJ
Laanstra en Roersma
Opel Deinum Franeker
Copy service
Van Smeden IJzerwaren en Gereedschappen
Bouwbedrijf Bruinsma
Nijholt

   Agenda
  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
>   01 02 03 04 05 06
> 07 08 09 10 11 12 13
> 14 15 16 17 18 19 20
> 21 22 23 24 25 26 27
> 28 29 30 31      Agenda deze week:

Geen events deze week


Zoek agenda door op...Agenda van vandaag:

Geen events vandaag

Webalizer web stats

Jacob Wassenaar vertolkt hoofdrol op 161ste PC
Gepost op Woensdag 30 juli @ 19:27:56
Afdrukbare Versie 
Wedstrijduitslagen 2014


Gert-Anne van der Bos, Jacob Wassenaar en Danil Iseger hebben woensdag op een weer afgeladen Sjkeln een prachtige zege behaald op de 161ste uitvoering van de PC. Met invaller Jacob Wassenaar in de hoofdrol werd de formatie van JeltePieter Dijkstra, Hendrik-Jan van der Velde en Sjoerd de Jong in grootste stijl van de mat geveegd.(Foto's: Henk Bootsma).


In een klein halfuur konden de vlaggen in Leeuwarden en Minnertsga in de top. Op 5-0 en 6-6 timmerde Danil Iseger voor de vijfde maal een bal over de boven. Op de zege was niets af te dingen. Jacob Wassenaar, die na het uitvallen van Taeke Triemstra, pas in de halve finale in het veld kwam was groots. Nooit eerder zagen wij Wassenaar zo goed als vandaag op de 161ste PC.

Alles wat hij gedurende de halve en finale aanraakte veranderde binnen de kortste keren in goud. Tien rake klappen in de halve finale en negen bovenslagen in de finale. Het kon feitelijk niet maar het gebeurde toch. Danil Iseger werd terecht uitgeroepen tot koning van de partij maar Jacob Wassenaar was de man van de wedstrijd.Danil Iseger: koninklijk

Voor de geblokte achterinse was het al de vijfde zege uit zijn inmiddels imposante kaatscarrire. Eerder zegevierde hij in 2004, 2009, 2010 en 2011. Bovendien werd hij voor de derde maal gekroond tot koning van de partij. Voor maatje Gert-Anne van der Bos, deze PC minder dominant aanwezig, was het de zesde finale in een tijdsbestek van zeven jaar. Vier werden winnend afgesloten t.w: 2009, 2010, 2011 en 2014. Jacob Wassenaar die in 2010 met kaatspensioen ging, in 2013 zijn rentree vierde met de premie boekte nu als invaller zijn derde zege op de PC. Eerder zegevierde hij in 2002 en 2005. Het zijn getallen om te duizelen.Jacob Wassenaar: hoofdrol!

De finale was het slotstuk van een PC die maar moeilijk op gang kon komen. Het had vooral in de ochtend uren en ook nog in het begin van de middag iets van renie met wel erg veel gasten maar de zo gebruikelijke uitbundigheid ontbrak. Da dag kabbelde wat voort met nu en dan een kleine oprisping. Dat beeld veranderde pas aan het eind van de dag toen de beide halve finales werden gespeeld. Het was vooral de invalbeurt van Jacob Wassenaar die de boel deed opzwepen. Toen pas werd het en echte PC met emoties en veel sfeer maar de opmaat duurde wel erg lang.

De finale was binnen een half uur gepiept. Jacob Wassenaar zette de toon door de eerste de beste bal van opslager Jelte-Pieter Dijkstra over de bovenlijn te jagen. Vervolgens deed hij dat op 6-6 weer en voor Jelte-Pieter Dijkstra c.s was er geen houden meer aan. Het was dweilen met de kraan open. Met slechts vier punten tegen werd de marge vergroot tot vijf eersten. Toen was allang duidelijk dat er voor Dijkstra c.s. geen eer meer viel te behalen. Op 5-0 en 6-6 sloeg de latere koning Iseger fraai door de hoek boven.

De halve finale was van een geheel ander kaliber. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra starten duidelijk als favoriet en leken dat ook waar te maken. Opslager Van der Bos was zoekende en mede daardoor keek trio Van der Bos binnen de kortste keren aan tegen een 2-0 en 6-2 achterstand. Het leek bijna een gelopen koers maar de bovenslag van Jacob Wassenaar op 2-0 en 6-6 zette de partij in vlam. Wassenaar trok Iseger mee in het zog en diens verre klap op 2-1 en 4-6 deed het beeld van de partij nog meer veranderde. De buitenslag van Tjisse Steenstra was bepaald niet goed voor het zelfvertrouwen van de opslager. Na 4 om 3 raakte de partij in een stroomversnelling. Terpstra die de opslag van Steenstra had overgenomen kon niet voorkomen dat Van der Bos c.s. verder uitliepen naar een 5-3 voorsprong. Het geweld van Wassenaar en in mindere mate Iseger stopte pas bij 5 om 3 en 6-0. Het werd nog wel 5-3 en 6-4 maar toen was de de zesde misser van Steenstra voldoende voor de winst van Van der Bos c.s.Gert-Anne van der Bos: windkracht 12 was vandaag niet nodig...

De eerste twee omlopen leverde voor Van der Bos c.s. weinig problemen op. Pieter van Althuis, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra prikten wel zo nu en dan maar echte schade leverde dat niet op.

Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje wilden wel maar daar bleef het ook bij. Het verschil in kracht was gewoon veel te groot. In het laatste eerst openbaarde zich toen al dat voorinse Taeke Triemstra niet goed in zijn vel zat. Het was meer duwen dan slaan. Dat was goed gezien want even later haakte hij definitief af.

Trio Jelte-Pieter Dijkstra waren de verrassende premiewinnaars door in de halve finale nipt te winnen van een andere kanshebber Martijn Olijnsma c.s. Bij Olijnsma c.s kaatste Marten Feenstra zijn vijftiende en laatste PC maar een zege zat er voor hem ook nu weer niet in. Ondanks een 3-1 en later 5-3 voorsprong kon men de partij niet over de streep trekken. Via drie schone bordjes stelde trio Dijkstra orde op zaken. Op 5-5 en 6-0 miste Martijn Olijnsma voor achtste maal het perk.

Gosse Beeksma, Bauke Dijkstra en Rudolf Soepboer hingen tegen Jelte-Pieter Dijkstra lang aan het elastiek maar op 5-3 en 6-6 brak ook dat lijntje. Haije-Jan Nicolay, Ren Anema en Jan Schurer waren in de tweede ronde geen schim van het partuur dat een van de favorieten Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Hijlke Bruinsma met krachtig kaatsen naar huis had gestuurd. De dadendrang bleef nu beperkt tot slechts een spel. Op 5-2 en 6-2 was het gedaan met de koopman.

De twee kleine premiewinnaars zaten mooi in de lijst. Beide behoefden niet aan de achterste poot te trekken om de finish ongeschonden te halen daarvoor was de tegenstand te marginaal.

Handschoenencommissie druk met wantencontroleHet was vanmorgen een drukte van belang bij de koepel van de Permanente Commissie. Leden van de handschoenencommissie van de KNKB voerden daar in opdracht van de KNKB controles uit De 48 kaatsers die meededen aan de PC mochten ieder twee handschoenen ter controle aanbieden. De handschoenen werden gemerkt en konden na afloop van iedere partij opnieuw worden gecontroleerd. Dit te hanteren systeem maakt sjoemelen bijna onmogelijk. Voorzitter Johannes Westra van de PC was daar maandag duidelijk in. Wy wolle dat der mei gelyk ark keatst wurdt zei hij. Dr meitsje wy in swier punt fan en nimme wy as kommisje s ferantwurdlikens yn. Drom de ynfiering fan it dagmerk. In zijn toespraak zei Westra er van geschrokken te zijn toen na de PC van 2013 geopperd werd dat tenminste acht kaatsers met een onreglementaire handschoen hadden gekaatst. Der hat sprake west fan fan in nearlike striid. De PC-kommisje giet der fant dat eltsenien him no oan de regels hldt, aldus Westra.

Over de kaatswand wordt al jaren gediscussieerd. Het materiaal zou niet gelijk zijn en er zou op grote schaal epoxy, een lijmsoort die de handschoen keihard maakt, worden gebruikt. Dat is uiteraard niet toegestaan maar epoxy val moeilijk te traceren. Het gemanipuleer met epoxy wordt wel vergeleken met de epo de wielersport.

Hogere kwaadpalenOp de hoeken van het Sjkeln stonden dit jaar hogere kwaadpalen dan gewoonlijk. Deze hoekpalen waren dit jaar oranje gekleurd en waren maar liefst negen meter hoog. Het was een experiment waar toestemming van de KNKB voor nodig was. It is goed dat der fernijing is. De keatssport moat wol yn beweging bliuwe , aldus voorzitter Johannes Westra.

Astrid Kooistra 2e scheidsrechterAstrid Kooistra uit Minnertsga was woensdag de 2e scheidsrechter op de 161ste PC. Zij is de vervanger van Leendert van Wieren die om persoonlijke redenen verstek moest laten. Astrid hoorde het in een laat stadium maar was zeer verguld dat zij was uitgekozen. Astrid is daarmee de eerste vrouwelijke scheidsrechter op de PC. Regel is dat de tweede man in dit geval dus een vrouw voor in het jaar daarop de wedstrijd mag leiden. Astrid kent it Sjkeln op haar duimpje want zij behoort al jaren tot het vaste keurmeesterkorps. Of de aanstelling leidt naar een definitieve moet nog worden afgewacht.

Keats-off blijft

Als het aan de Permanente Commissie ligt blijft de keats-off nog wel even bestaan. Voorzitter Johannes Westra vertelde dat in de laatste uitzending van PC-kafee. Hij ziet er veel voordelen in. Sa lang der noch brekken sitte yn de hjoedeiske ranking sil de keats-off yn syn huidige foarm noch wol efkes bestean bliuwe. Wy, de PC, hienen noch wol fierder gean wollen oangeande it pleatsen fan partoeren. Wy hienen de earste fjouwer partoeren fan de rankingslist wol pleatse wollen mar dat wie de KNKB in brge te fier. Westra gaf ook aan dat er nog wel wat te verbeteren valt aan de huidige vorm. Dat vind de bond ook want er zijn al maatregelen aangekondigd.

Laatste PCVoor Ren Anema en Marten Feenstra was de 161ste PC de laatste uit hun kaatscarrire. Anema kwam achtmaal in actie en voor Feenstra was de vijftiende deelname het eindstation. Anema verraste in 2012 door een zege op het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos. Daarnaast pakte hij nog kleine premies in 2007 en 2010. Marten Feenstra slaagde er in zijn laatste optreden niet in om zijn afscheid een passend einde te geven. De teller bleef staan op twee premies en vier kleine premies. Te weinig voor een kaatser van het kaliber Marten Feenstra.

Seizoen over voor Taeke TriemstraHet kaatsseizoen 2014 is voor Taeke Triemstra op een deceptie uit gelopen. Triemstra die het gehele seizoen al wordt geplaagd door een hardnekkige schouderblessure moest voor het begin van de halve finale de handdoek in de ring gooien. Verder kaatsen was niet mogelijk. Zijn vervanger Jacob Wassenaar was stand-by en deed het werkelijk fantastisch. Voor Triemstra waren de druiven zuur. Hij heeft dan ook besloten dit seizoen niet meer in actie te komen. Door rust te nemen hoopt Triemstra dat hij aan het begin van het seizoen 2015 weer fris aan de start kan verschijnen. Dit seizoen kan sla verloren worden beschouwd..

Uitslag: 1. Gert-Anne van der Bos (Leeuwarden), Jacob Wassenaar (Minnertsga) en Danil Iseger (Leeuwarden); 2. Jelte-Pieter Dijkstra (Heerenveen), Hendrik-Jan van der Velde (Bolsward) en Sjoerd de Jong (Sint Annaparochie); 3. Martijn Olijnsma (Grou), Marten Feenstra (Feinsum) en Pier Piersma (Easterlittens); 3. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Herman Sprik (Witmarsum) en Cornelis Terpstra (Bitgummole).

Cijfers: Eerste omloop: 1. Johan van der Meulen, Renze Hiemstra en Hylke Bruinsma 2. Haije-Jan Nicolay, Ren Anema en Jan Schurer 4-5 en 0-6; 3. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde 4. Gosse Beeksma, Bauke Dijkstra en Rudolf Soepboer 5-3 en 6-6; 5. Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 6. Jan- Dirk de Groot, Dylan Drent en Hans Wassenaar 1-5 en 6-6; 7. Martijn Olijnsma, Marten Feenstra en Pier Piersma - 8. Dirk-Yde Sjaarda, Erik Haitsma en Siebe Greidanus 5-2 en 6-6; 9. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Jouke Bosje 10. Feiko Broersma, Sip-Jaap Bos en Jelte Visser 5-1 en 6-2; 11. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Danil Iseger 12. Pieter van Althuis, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra 5-3 en 6-0; 13. Michiel Scheepvaart, Tjerck Karsten en Erwin Zijlstra 14. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra 5-5 en 4-6; 15. Johannes van der Veen, Hyltje Bosma en Steven de Bruin 16. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra 0-5 en 4-6; Tweede omloop: 2. Haije-Jan Nicolay c.s. 3. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. 2-5 en 6-6; 6. Jan Dirk de Groot c.s. 7. Martijn Olijnsma c.s.2-5 en 2-6; 9. Enno Kingma c.s. 11. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 6-6; 14. Bauke Triemstra c.s. 16. Tjisse Steenstra c.s. 2-5 en 2-6; Halve finale 3. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. 7. Martijn Olijnsma c.s. 5-5 en 6-0; 11. Gert-Anne van der Bos c.s. 16. Tjisse Steenstra c.s. 5-3 en 6-4; Finale: 3. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. 11. Gert-Anne van der Bos c.s.0-5 en 6-6;

Voor meer foto's over de PC verwijs ik u graag naar de site van fotograaf Henk Bootsma t.w: http://www.henkbootsmafotografie.nl
 

Copyright Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach 2002-2019
Alle rechten, waaronder het auteursrecht, zijn aan Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach voorbehouden.
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere wijze dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Boppeslach of tenzij aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan. Het is, behoudens de terzake wettelijk verankerde rechten, niet toegestaan teksten of beeldmateriaal over te nemen
c.q. te publiceren zonder toestemming van Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach.

Nieuwsberichten, vragen en opmerkingen kunt u richten aan jbraaksma@planet.nl of telefoon 0517 - 39 68 20